Mergelwandschaap

MergelWANDschaap

De schaapjes waar je echt beter van gaat slapen.

Wie kent haar niet. Het mergellandschaap, icoon van het zuiden. De levende grasmaaier die het landschap kenmerkt, in toom houdt, bemest en bevrucht, met culturele en sentimentele waarde, kent een keerzijde, zij produceert namelijk afval. Het afvoeren van de eens zo kostbare wol kost de schaapskooi nu geld. Dat geldt niet alleen voor de wol van het mergellandschaap. In Nederland verdwijnt jaarlijks zo’n 95 % van de 1,5 miljoen kilo geproduceerde wol de verbrandingsoven in.

De wol van het mergellandschaap is niet geschikt voor de textielindustrie omdat het te ruw is om tot kleding te verwerken. Er was een afzetmarkt in China, om er bijvoorbeeld autostoelen mee te vullen, maar door hoge transportprijzen en stilgevallen vraag is de wol een afvalproduct geworden.

Wol is een prachtig materiaal. Het is flexibel en toch sterk, isoleert, filtert, absorbeert geluid, bevat mineralen, is hernieuwbaar en natuurlijk afbreekbaar. Stel je eens voor, loodsen vol met dat prachtige Limburgse goud. In grote zakken tot de nok gevuld. Klaar om vernietigd te worden. In een wereld waarin grondstoffen schaarste heerst, klimaatverandering tot een wereldwijde bedreigingen hoort en steeds meer mensen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, kunnen wij toch een betere lokale toepassingen vinden dan het vernietigen van deze waardevolle wol.

Het MergelWANDschaap is niet zomaar een wandkleed, maar een teken aan de wand, dat de bewustwording ten aanzien van vernietigende waardeketens wil vergroten. Het brengt hoop door te laten zien dat een betere toekomst maakbaar is.

Net als de stenen in een Limburgse mergelwand is ieder mergelwandschaap robuust en uniek. Gevormd door het schaap zelf. Ambachtelijk tot wandkleed gevilt. Wol, spierkracht, water en zeep. Eerlijk werk voor een prachtig uniek stukje Limburgs landschap in de woonkamer.

Voor de ruwe vacht (zonder huid, het schaap leeft nog) kreeg de schaapskooi een eerlijke prijs. Dat is de prijs waarmee zij van hun schapen zouden kunnen leven, zonder subsidie. Dit is c.a. 5x de kostenvergoeding voor wol, die nu als marktconform geldt voor de kleine hoeveelheid die niet als afval wordt afgevoerd. Daarmee dragen wij bij aan een eerlijke economie en het behoud van het Limburgs landschap.

Ieder mergelwandschaap is genummerd. Voor ieder verkocht mergelwandschaap wordt een boom geplant door “trees for all”. Zo bouwen we samen aan een wereld die het waard is om in te leven.